Het ontstaan van de Euro

19/10/2018 0 Door neteur-willensen

Dat we vandaag de dag met de Euro betalen is niet zo vanzelfsprekend als je zou denken. Aan het ontstaan van de munt gaat een lange voorgeschiedenis vooraf. De Euro is de officiële munteenheid van een selectie landen binnen de Europese Unie. Deze selectie landen staat ook wel bekend als de Eurozone. De Euro is ontstaan uit de Europese samenwerking die na de Tweede Wereldoorlog ontstond, met organisaties als de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) en de Europese Gemeenschap (EG) als basis. In dit artikel lees je meer over de basis van de Euro als betaalmiddel en het verdrag van Maastricht (1993). Na het lezen van de tekst weet je alles over het ontstaan van de Euro.

Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal als basis

Na de enorme verwoestingen en het leed van de Eerste Wereldoorlog (1914 – 1918) en Tweede Wereldoorlog (1939 – 1945) was er de wens om dit niet nogmaals te laten gebeuren. Europese samenwerking was hiervoor een belangrijk middel. In 1951 werd de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) opgericht. Deze organisatie was bedoeld om de productie van kolen en staal onder het gezag te plaatsen van een gemeenschappelijke Hoge Autoriteit. Deze autoriteit hield pas in 2002 op te bestaan. De zes landen die aanvankelijk de EGKS vormden waren België, Nederland, de Bondsrepubliek Duitsland, Frankrijk, Italië en Luxemburg. Hiermee werd een verdere aanzet gezet tot Europese samenwerking en daarmee uiteindelijk tot de Europese Economische Gemeenschap (EEG) en de Europese Unie (EU).

Europese samenwerking en de Europese Economische Gemeenschap (EEG)

Op 1 januari 1958 werd de Europese Economische Gemeenschap opgericht. Dit gebeurde nadat op 25 maart 1957 het verdrag van Rome was getekend door België, Nederland, de Bondsrepubliek Duitsland, Frankrijk, Italië en Luxemburg. Binnen de EEG werd een gemeenschappelijke markt gevormd. Er werden gezamenlijk afspraken gemaakt op het gebied van landbouw, transportmogelijkheden, en economische relaties met niet-leden. Later zouden ook kapitaal en arbeidskrachten deel uitmaken van de gemeenschappelijke markt.

Europese Gemeenschap als opvolger van de Europese Economische Gemeenschap

Nadat de Europese Economische Gemeenschap haar waarde had bewezen, werd in 1993 de Europese Gemeenschap (EG) opgericht met het Verdrag van Maastricht. Vervolgens werden in 1999 door het Verdrag van Amsterdam de bevoegdheden van de Europese Gemeenschap verder opgerekt. De Europese Gemeenschap hield in 2009 op te bestaan als gevolg van het Verdrag van Lissabon. Inmiddels waren op 1 januari 2002 de Euromunten binnen de Eurozone geïntroduceerd.

De Eurozone breidt zich steeds verder uit

In 2002 waren er vijftien EU-landen. In twaalf EU-landen werd de Euro op 1 januari van dit jaar geïntroduceerd. Dit waren Duitsland, Ierland, Nederland, Griekenland, Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk, Finland, België, Ierland, Portugal en Spanje (DING, FLOF, BIPS). Op 1 januari 2007 volgde Slovenië. Op 1 januari 2008 Cyprus en Malta. Slowakije op 1 januari 2009. Estland op 1 januari 2011. Letland en Andorra volgden op 1 januari 2014. Litouwen is voorlopig de laatste toetreder op 1 januari 2015. Naast deze landen heeft men ook Euromunten in San Marino, Monaco en Vaticaanstad. Dit komt doordat deze landen voor de introductie van de Euro monetaire afspraken hadden met respectievelijk Frankrijk en Italië.

Wil je meer weten over het ontstaan van de Euro?

Bekijk dan de aflevering van SchoolTV over het ontstaan van de Euro.

4.5/5 - (108 stemmen)