1 Euro

Hieronder vind je een overzicht van alle reguliere 1 euromunten van de Eurolanden. De munten zijn gegroepeerd per land.

1 euromunten Nederland

1 euro ed. 2002 1 euromunt van Nederland Beatrix Op deze 1 euromunt van Nederland zien we het profiel van Koningin Beatrix met het opschrift ‘Beatrix Koningin der Nederlanden’.
1 euro ed. 2014 1 euro Nederland Koning Willem-Alexander Op deze 1 euromunt van Nederland zien we de beeltenis van het nieuwe staatshoofd Koning Willem-Alexander.

1 euromunten Oostenrijk

1 euro 1 euromunt van Oostenrijk Op deze 1 euro staat een portret van de wereldberoemde Oostenrijkse componist Wolfgang Amadeus Mozart, samen met zijn handtekening (naast het jaartal).

1 euromunten België

1 euro ed. 2002 Op deze 1 euromunt van België zien we Koning Albert II, omringd door twaalf sterren (aantal deelnemers aan de Euro destijds). Ook zie je de hoofdletter A (van Albert) met daarboven de kroon.
1 euro ed. 2008 1 euromunt van België (editie 2008) Op deze 1 euromunt van België zien we Koning Albert II, omringd door twaalf sterren (aantal deelnemers aan de Euro destijds). Het koninklijke monogram staat in de binnenring en ‘BE’ is toegevoegd.
1 euro ed. 2014 Op deze 1 euromunt van België zien we Koning Philippe, omringd door twaalf sterren (aantal deelnemers aan de Euro destijds). In de binnenring staan het koninklijk monogram, het jaartal, ‘BE’ en het muntmeesterteken.

1 euromunten Cyprus

1 euro Op de 1 euromunt zien we het Idool van Pomos. Dit is een beeldje uit de kopertijd dat gevonden is in het dorp Pomos, in het westen van Cyprus. Het stamt ongeveer uit het jaar 3000 v.Chr. Deze munt symboliseert de Cypriotische bijdrage aan de beschaving.

1 euromunten Estland

1 euro Op de 1 euromunt zien we een geografische afbeelding van Estland, met daarbij het woord ‘Eesti’. Deze visualisatie vind je op alle euromunten van Estland.

1 euromunten Finland

1 euro Op de 1 euromunt zien we twee vliegende zwanen. Dit design is gemaakt door Pertti Mäkinen tijdens een prijsvraag om de 80ste verjaardag van de Finse onafhankelijkheid te herdenken.

1 euromunten Frankrijk

1 euro Op de 1 euromunt zien we een boom die het leven, groei en stabiliteit symboliseert. Daarnaast bevat de munt het motto van de Franse Republiek: ‘Liberté, Égalité, Fraternité’.

1 euromunten Duitsland

1 euro Op de 1 euromunt zien we de federale arend van Duitsland. Dit is het symbool van de Duitse soevereiniteit. Dit ontwerp is gemaakt door Heinz en Snechana Russewa-Hoyer.

1 euromunten Kroatië

1 euro 1 euro munt van Kroatië Op de 1 euromunt zien we een marter met op de achtergrond het schaakbord patroon dat kenmerkend is voor de vlag van Kroatië. De marter was de naamgever van de voormalige munteenheid van het land, namelijk de Kuna. De munt bevat ook de tekst HRVATSKA, de naam van het land in het Kroatisch.

1 euromunten Griekenland

1 euro Op de 1 euromunt zien we een uil die gebaseerd is op een Atheense uil die op een oude 4-drachma munt stond.

1 euromunten Ierland

1 euro 1 euro van Ierland Op de 1 euromunt zien we de Celtic harp. Een traditioneel symbool van Ierland dat voor het eerst in 1536 op een munt verscheen. Daarnaast zie je het Ierse woord voor Ierland, namelijk Eire met daarbij het jaartal. Deze visualisatie vind je op alle euromunten van Ierland.

1 euromunten Letland

1 euro 1 euro munt van Letland Op de 1 euromunt zien we een Lets meisje. Deze afbeelding stond eerder op de Letse 5 lats munt in 1929.

1 euromunten Litouwen

1 euro 1 euromunt van Litouwen Op de 1 euromunt zien we ‘Vytis’ uit het wapen van Litouwen.

1 euromunten Luxemburg

1 euro Op de 1 euromunt zien we het profiel van Zijne Koninklijke Hoogheid de Groothertog Henri in de stijl nieuw lineair.

1 euromunten Malta

1 euro 1 euromunt van Malta Op de 1 euromunt zien we het achtpuntige Maltese kruis, een symbool van de Maltese identiteit.

1 euromunten Portugal

1 euro Op de 1 euromunt zien we een zegel uit 1144 van Afonso Henriques, de eerste koning van Portugal (1109-1185), omringd door kastelen en wapenschilden.

1 euromunten Slowakije

1 euro 1 euro Slowakije Op de 1 euromunt zien we een dubbel kruis op drie heuvels (de Tatra, de Mátra en de Fatra). Het motief verschijnt tegen een achtergrond van gestileerde rotsen, die de stabiliteit en kracht van de staat uitdrukken. Het werd ontworpen door beeldhouwer Ivan Rehak.

1 euromunten Slovenië

1 euro 1 euro Slovenië Op de 1 euromunt zien we de buste van Primož Trubar, de auteur van het eerste gedrukte boek in het Sloveens (1550).

1 euromunten Spanje

1 euro ed. 2002 1 euro Spanje Op deze 1 euromunt van Spanje zien we de Spaanse koning.
1 euro ed. 2010 1 euro Spanje Op deze 1 euromunt van Spanje zien we de Spaanse koning. Het verschil met de 2002 editie zit hem dus in het feit dat het land, het jaartal en het muntmeesterteken in de binnencirkel te vinden zijn.
1 euro ed. 2015 1 euro Spanje editie 2015 Op deze 1 euromunt van Spanje staat de beeltenis van het nieuwe staatshoofd, Zijne Majesteit Koning Felipe VI, in profiel aan de linkerkant.

1 euromunten Andorra

1 euro 1 euro Andorra De 1 euromunt bevat Casa de la Vall – historisch huis in Andorra la Vella, een deel van het culturele erfgoed van Andorra.

1 euromunten Monaco

1 euro ed. Rainier III 1 euro Monaco Rianier III Op deze 1 euromunt van Monaco zien we de beeltenissen van Prins Rainier III en zijn zoon Prins Albert II.
1 euro ed. Albert II 1 euro Monaco Albert II Op deze 1 euromunt van Monaco zien we het portret van Zijne Hoogheid Prins Albert II.

1 euromunten San Marino

1 euro ed. 2002 1 euro San Marino Op deze 1 euromunt van San Marino staat het wapen van de Republiek San Marino afgebeeld.
1 euro ed. 2017 1 euro San Marino 2017 Op de 1 euromunt van San Marino staat de Tweede Toren van de Republiek San Marino afgebeeld.

1 euromunten Vaticaanstad

1 euro ed. Johannes Paulus II 1euro Vaticaanstad John Paul II Op deze 1 euromunt van Vaticaanstad zien we de beeltenis van Zijne Heiligheid Paus Johannes Paulus II.
1 euro ed. Sede Vacante 1 euro Vaticaanstad sede vacante Op deze 1 euromunt van Vaticaanstad zien we het wapenschild van de kardinaal kamerheer, het interim staatshoofd.
1 euro ed. Benedictus XVI 1 euro Vaticaanstad Benedictus Op deze 1 euromunt van Vaticaanstad zien we het portret van Zijne Heiligheid Paus Benedictus XVI.
1 euro ed. Franciscus 1 euro Vaticaanstad Paus Franciscus Op deze 1 euromunt van Vaticaanstad zien we het portret van Zijne Heiligheid Paus Franciscus.
1 euro ed. Wapenschild Franciscus 1 euro Vaticaanstad Wapenschild Franciscus Op deze 1 euromunt van Vaticaanstad zien we het wapenschild van Paus Franciscus.
4.9/5 - (108 stemmen)