2 Euro

Hieronder vind je een overzicht van alle reguliere 2 euromunten van de Eurolanden. De munten zijn gegroepeerd per land. Er zijn echter ook 2 euro herdenkingsmunten. Deze munten vind je per jaartal op de pagina 2 euro herdenkingsmunten overzicht.

2 euromunten Nederland

2 euro ed. 2002 2 euromunt van Nederland Beatrix Op deze 2 euromunt van Nederland zien we het profiel van Koningin Beatrix met het opschrift ‘Beatrix Koningin der Nederlanden’.
2 euro ed. 2014 2 euro Nederland Koning Willem-Alexander Op deze 2 euromunt van Nederland zien we de beeltenis van het nieuwe staatshoofd Koning Willem-Alexander.

2 euromunten Oostenrijk

2 euro ed. 2002 2 euromunt van Oostenrijk Deze 2 euromunt bevat het portret van de radicale pacifist Bertha von Suttner. Zij won de Nobelprijs voor de Vrede in 1905. De rand van deze munt bevat vier keer 2 EURO ***.

2 euromunten België

2 euro ed. 2002 2 euromunt België editie 2002 Op deze 2 euromunt van België zien we Koning Albert II, omringd door twaalf sterren (aantal deelnemers aan de Euro destijds). Ook zie je de hoofdletter A (van Albert) met daarboven de kroon.
2 euro ed. 2008 2 euromunt van België (editie 2008) Op deze 2 euromunt van België zien we Koning Albert II, omringd door twaalf sterren (aantal deelnemers aan de Euro destijds). Het koninklijke monogram staat in de binnenring en ‘BE’ is toegevoegd.
2 euro ed. 2014 Op deze 2 euromunt van België zien we Koning Philippe, omringd door twaalf sterren (aantal deelnemers aan de Euro destijds). In de binnenring staan het koninklijk monogram, het jaartal, ‘BE’ en het muntmeesterteken.

2 euromunten Cyprus

2 euro Op deze 2 euromunt zien we het Idool van Pomos. Dit is een beeldje uit de kopertijd dat gevonden is in het dorp Pomos, in het westen van Cyprus. Het stamt ongeveer uit het jaar 3000 v.Chr. Deze munt symboliseert de Cypriotische bijdrage aan de beschaving.

2 euromunten Estland

2 euro Op deze 2 euromunt zien we een geografische afbeelding van Estland, met daarbij het woord ‘Eesti’. Deze visualisatie vind je op alle euromunten van Estland.

2 euromunten Finland

2 euro Op deze 2 euromunt zien een kruipbraam uit Lapland. Al in 1988 is dit design gemaakt door Raimo Heino. Op de rand van de munt staat ‘SUOMI FINLAND’.

2 euromunten Frankrijk

2 euro Op deze 2 euromunt zien we een boom die het leven, groei en stabiliteit symboliseert. Daarnaast bevat de munt het motto van de Franse Republiek: ‘Liberté, Égalité, Fraternité’. Op de rand van de munt wordt ‘2**’ zesmaal herhaald.

2 euromunten Duitsland

2 euro Op deze 2 euromunt zien we de federale arend van Duitsland. Dit is het symbool van de Duitse soevereiniteit. Dit ontwerp is gemaakt door Heinz en Snechana Russewa-Hoyer. Op de rand van de munt staat ‘EINIGKEIT UND RECHT UND FREIHEIT’.

2 euromunten Kroatië

2 euro 2 euro munt van Kroatië Op de 2 euromunt zien we de omtrek van het land Kroatië met op de achtergrond het schaakbord patroon dat kenmerkend is voor de vlag van Kroatië. Het bevat de tekst HRVATSKA, de naam van het land in het Kroatisch.

2 euromunten Griekenland

2 euro Op deze 2 euromunt zien we een mythologische scene van een mozaïek in Sparta. Je ziet de jonge princes Europa ontvoerd worden door Zeus in de vorm van een stier. Op de rand van de munt staat ‘ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ *’ (HELLENIC REPUBLIC *).

2 euromunten Ierland

2 euro 2 euro ierland Op deze 2 euromunt zien we de Celtic harp. Een traditioneel symbool van Ierland dat voor het eerst in 1536 op een munt verscheen. Daarnaast zie je het Ierse woord voor Ierland, namelijk Eire met daarbij het jaartal. Deze visualisatie vind je op alle euromunten van Ierland.

2 euromunten Letland

2 euro 2 euro munt van Letland Op deze 2 euromunt zien we een Lets meisje. Deze afbeelding stond eerder op de Letse 5 lats munt in 1929.

2 euromunten Litouwen

2 euro 2 euromunt Litouwen Op deze 2 euromunt zien we ‘Vytis’ uit het wapen van Litouwen. Op de rand van de munt staat “LAISVĖ * VIENYBĖ * GEROVĖ *”, wat vrijheid solidariteit en voorspoed betekent.

2 euromunten Luxemburg

2 euro Op deze 2 euromunt zien we het profiel van Zijne Koninklijke Hoogheid de Groothertog Henri in de stijl nieuw lineair. Op de rand van de munt wordt 2** zesmaal herhaald.

2 euromunten Malta

2 euro 2 euromunt van Malta Op deze 2 euromunt zien we het achtpuntige Maltese kruis, een symbool van de Maltese identiteit.

2 euromunten Portugal

2 euro Op deze 2 euromunt zien we een zegel uit 1144 van Afonso Henriques, de eerste koning van Portugal (1109-1185), omringd door kastelen en wapenschilden.

2 euromunten Slowakije

2 euro 2 euro Slowakije Op deze 2 euromunt zien we een dubbel kruis op drie heuvels (de Tatra, de Mátra en de Fatra). Het motief verschijnt tegen een achtergrond van gestileerde rotsen, die de stabiliteit en kracht van de staat uitdrukken. Het werd ontworpen door beeldhouwer Ivan Rehak.

2 euromunten Slovenië

2 euro 2 euro Slovenië Op deze 2 euromunt zien we het portret van Frankrijk Prešeren, de grootste dichter van Slovenië, samen met de regel ‘Shivé naj vsi naródi’ (Gods zegen over alle naties) in zijn handschrift. De woorden zijn ontleend aan het zevende vers van zijn gedicht Zdravlijca (‘A Toast’), dat ook het Sloveense volkslied is.

2 euromunten Spanje

2 euro ed. 2002 2 euro Spanje Op deze 2 euromunt van Spanje zien we de Spaanse koning.
2 euro ed. 2010 2 euro Spanje Op deze 2 euromunt van Spanje zien we de Spaanse koning. Het verschil met de 2002 editie zit hem dus in het feit dat het land, het jaartal en het muntmeesterteken in de binnencirkel te vinden zijn.
2 euro ed. 2015 2 euro Spanje editie 2015 Op deze 2 euromunt van Spanje staat de beeltenis van het nieuwe staatshoofd, Zijne Majesteit Koning Felipe VI, in profiel aan de linkerkant.

2 euromunten Andorra

2 euro 2 euro Andorra Op deze 2 euromunt zien we het wapen van Andorra en het motto virtus unita fortior.

2 euromunten Monaco

2 euro ed. Rainier III 2 euro Monaco Rainier III Op deze 2 euromunt van Monaco zien we het profiel van Rainier III. Het randschrift op de munt van is ‘2 **’, zesmaal herhaald, afwisselend rechtop en ondersteboven.
2 euro ed. Albert II 2 euro Monaco Albert II Op deze 2 euromunt van Monaco zien we het portret van Zijne Hoogheid Prins Albert II.

2 euromunten San Marino

2 euro ed. 2002 2 euro San Marino Op deze 2 euromunt van San Marino zien we Palazzo Pubblico of het overheidsgebouw van San Marino. Het randschrift is ‘2 *’, zesmaal herhaald, afwisselend rechtop en ondersteboven.
2 euro ed. 2017 2 euro San Marino editie 2017 Op deze 2 euromunt van San Marino zien het portret van Sint-Marino, detail van een schilderij van Giovan Battista Urbinelli. Het randschrift is ‘2 *’, zesmaal herhaald, afwisselend rechtop en ondersteboven.

2 euromunten Vaticaanstad

2 euro ed. Johannes Paulus II 2 euro Vaticaanstad John Paul II Op deze 2 euromunt van Vaticaanstad zien we de beeltenis van Zijne Heiligheid Paus Johannes Paulus II. Het randschrift op de munt van € 2 is ‘2 *’, zesmaal herhaald, afwisselend rechtop en ondersteboven.
2 euro ed. Sede Vacante 2 euro Vaticaanstad sede vacante Op deze 2 euromunt munt van Vaticaanstad zien we het wapenschild van de kardinaal kamerheer, het interim staatshoofd. Het randschrift op de munt van € 2 is ‘2 *’, zesmaal herhaald, afwisselend rechtop en ondersteboven.
2 euro ed. Benedictus XVI 2 euro Vaticaanstad Benedictus Op deze 2 euromunt munt van Vaticaanstad zien we het portret van Zijne Heiligheid Paus Benedictus XVI. Het randschrift op de munt van € 2 is ‘2 *’, zesmaal herhaald, afwisselend rechtop en ondersteboven.
2 euro ed. Franciscus 2 euro Vaticaanstad Paus Franciscus Op deze 2 euromunt munt van Vaticaanstad zien we het portret van Zijne Heiligheid Paus Franciscus. Het randschrift op de munt van € 2 is ‘2 *’, zesmaal herhaald, afwisselend rechtop en ondersteboven.
2 euro ed. Wapenschild Franciscus 2 euro Vaticaanstad Wapenschild Franciscus Op de 2 euromunt munt van Vaticaanstad zien we het wapenschild van Paus Franciscus. Het randschrift op de munt van € 2 is ‘2 *’, zesmaal herhaald, afwisselend rechtop en ondersteboven.
4.3/5 - (207 stemmen)