Kroatië

Euromunten Kroatië

Een overzicht van alle reguliere euromunten van Kroatië. In totaal heeft men gekozen voor vier verschillende ontwerpen. De ontwerpers zijn Maja Škripelj (5 euro cent, 2 euro cent en 1 euro cent), Ivan Domagoj Račić (50 euro cent, 20 euro cent en 10 euro cent), Jagor Šunde, David Čemeljić en Fran Zekan (1 euro munt) en Maja Škripelj (2 euro munt).

Munt Afbeelding Toelichting
2 euro 2 euro munt van Kroatië Op de 2 euromunt zien we de omtrek van het land Kroatië met op de achtergrond het schaakbord patroon dat kenmerkend is voor de vlag van Kroatië. Het bevat de tekst HRVATSKA, de naam van het land in het Kroatisch.
1 euro 1 euro munt van Kroatië Op de 1 euromunt zien we een marter met op de achtergrond het schaakbord patroon dat kenmerkend is voor de vlag van Kroatië. De marter was de naamgever van de voormalige munteenheid van het land, namelijk de Kuna. De munt bevat ook de tekst HRVATSKA, de naam van het land in het Kroatisch.
50 eurocent 50 euro cent munt van Kroatië Op de 50 eurocent munt zien we de beeltenis van de bekende uitvinder en ingenieur Nikola Tesla, die de wisselstroom technologie heeft ontwikkeld. De munt bevat ook de tekst HRVATSKA, de naam van het land in het Kroatisch.
20 eurocent 20 euro cent munt van Kroatië Op de 20 eurocent munt zien we de beeltenis van de bekende uitvinder en ingenieur Nikola Tesla, die de wisselstroom technologie heeft ontwikkeld. De munt bevat ook de tekst HRVATSKA, de naam van het land in het Kroatisch.
10 eurocent 10 euro cent munt van Kroatië Op de 10 eurocent munt zien we de beeltenis van de bekende uitvinder en ingenieur Nikola Tesla, die de wisselstroom technologie heeft ontwikkeld. De munt bevat ook de tekst HRVATSKA, de naam van het land in het Kroatisch.
5 eurocent 5 euro cent munt van Kroatië Op de 5 eurocent munt staan de letters “HR” in het hoekige Glagolitische schrift. Het Glagolitisch schrift is het oudste bekende Slavische schrift en werd tot de 19e eeuw in Kroatië gebruikt. De munt bevat ook de tekst HRVATSKA, de naam van het land in het Kroatisch.
2 eurocent 2 euro cent munt van Kroatië Op de 2 eurocent munt staan de letters “HR” in het hoekige Glagolitische schrift. Het Glagolitisch schrift is het oudste bekende Slavische schrift en werd tot de 19e eeuw in Kroatië gebruikt. De munt bevat ook de tekst HRVATSKA, de naam van het land in het Kroatisch.
1 eurocent 1 euro cent munt van Kroatië Op de 1 eurocent munt staan de letters “HR” in het hoekige Glagolitische schrift. Het Glagolitisch schrift is het oudste bekende Slavische schrift en werd tot de 19e eeuw in Kroatië gebruikt. De munt bevat ook de tekst HRVATSKA, de naam van het land in het Kroatisch.
5/5 - (103 stemmen)