Nederlanders rekenen Euro nog steeds om naar Gulden
18/10/2022De Nederlandse Gulden is inmiddels al meer dan 20 jaar niet meer de officiële munteenheid in Nederland. Dit weerhoudt veel Nederlanders er niet van om hun Euro’s nog steeds om te rekenen naar Guldens. Mensen die dit doen zeggen veelal dat met de introductie van de Euro in Nederland alles direct twee keer zo duur is geworden. In dit artikel bespreken we de oorzaken en de zin en onzin van het omrekenen van Euro naar Gulden en andersom.
Nederlandse Gulden is voor veel Nederlanders nostalgie
Voor veel Nederlanders was de Nederlandse Gulden (NLG, fl) de munt eenheid waarmee ze opgegroeid zijn. Het eerste zakgeld of kleedgeld kreeg men in Guldens. Door deze nostalgie is het niet gek dat je als je ouder bent met een goed gevoel terugkijkt op deze herinneringen. Dit zal waarschijnlijk één van de redenen zijn dat veel mensen bij kleine en grote aankopen het bedrag in Euro omrekenen naar Guldens. Je kunt dit eenvoudig zelf ook doen, bijvoorbeeld via deze Euro naar Gulden calculator.
In 2002 is 1 euro gelijkgesteld aan 2,20371 Gulden
Bij de overgang van de Gulden naar de Euro is een wisselkoers bepaald, waarbij 1 euro gelijkgesteld is aan 2,20371 gulden. Dit betekent dat 1 gulden gelijk staat aan ongeveer €0,45. Deze koers is in 2002 bepaald en later niet meer geactualiseerd. Deze wisselkoers is daardoor doorgaans ook diegene die gebruikt wordt in van Euro naar Gulden omrekentools. Hierbij wordt er echter geen rekening gehouden met de geldontwaarding die jaarlijks plaatsvindt.
Inflatie wordt niet meegenomen bij het omrekenen van Euro naar Gulden
De vraag is dus hoe representatief deze berekening met de wisselkoers van 1:2,20371 is voor de huidige situatie. Immers, we hebben nu al meer dan 20 jaar aan inflatie gehad. Inflatie is het fenomeen dat bekendstaat als geldontwaarding. Voor de euro die je vandaag de dag hebt, kun je over een jaar minder kopen, dan dat je er nu voor kunt kopen. Volgens de Europese Centrale Bank is een inflatie rond de 2% per jaar goed voor de economie. Dus als je dit percentage vermenigvuldigt met het aantal jaar dat we de Euro hebben, dan zou je die inflatie eigenlijk ook mee moeten nemen in de berekening. Ook is er sprake van inflatie op inflatie waardoor het effect nog sterker is.
Desondanks blijven we Euro’s naar Guldens omrekenen
De vraag is echter of dit erg is. Vaak gebeurt het door een mooie herinnering aan de Gulden. En die herinneringen mogen er natuurlijk zeker zijn. Voor de Euro worden op dit moment ook weer mooie herinneringen gemaakt. Deze zullen ongetwijfeld in de toekomst ook weer leiden tot Nederlanders die valuta blijven omrekenen.