35 jaar Erasmus programma 2 euro herdenkingsmunt 2022

20/01/2022 0 Door neteur-willensen

Het ERASMUS uitwisselingsprogramma bestaat in 2022 alweer 35 jaar. Dit is de reden voor de Europese Unie om een gezamenlijke 2 euro munt met dit thema uit te brengen. Dit betekent dat de Koninklijke Nederlandse Munt sinds lange tijd weer een officiële 2 euro herdenkingsmunt gaat slaan. De laatste 2 euro herdenkingsmunt werd uitgebracht in het jaar 2015, waarmee het 30-jarige jubileum van de Europese vlag werd gevierd. In dit artikel meer over het ERASMUS uitwisselingsprogramma en over de 2 euro munt van het ERASMUS-programma.

Het ERASMUS-programma voor Europese studenten en docent

In het jaar 1987 werd door de Europese Unie een initiatief opgezet om de uitwisseling van Europese studenten en docenten zo veel mogelijk te bevorderen. Dit programma heeft in de afgelopen 35 jaar gefaciliteerd dat 10 miljoen studenten op uitwisseling konden gaan naar een ander EU land. De naam van het programma verwijst enerzijds naar Desiderius Erasmus wat een Nederlandse humanist was in de 15e eeuw. Anderzijds is het een acroniem van European Community Action Scheme for the Mobility of University Students.

Erasmus was een echte wereldburger

Ondanks dat Desiderius Erasmus in Rotterdam (Nederland) geboren werd, was hij een echte wereldburger. Hij woonde tijdens zijn leven in vele steden in Europa en het ERASMUS-programma sluit dus perfect aan bij waar hij als persoon voor stond. Hij is vooral bekend van zijn boek Lof der zotheid, wat een satirisch boek is waarin hij verschillende misstanden van zijn tijd aanstipt. Hij bezocht diverse universiteiten en zou uiteindelijk in Basel (Zwitserland) overlijden.

De 2 euromunt van de 35e verjaardag van het ERASMUS-programma

Het design van de 2 euromunt van het ERASMUS programma is bepaald op basis van een stemming. Uit meer dan 70 designs van de munt werd het design uitgekozen dat gemaakt werd door Mr Joaquin Jimenez. Het design kreeg meer dan 22.000 stemmen. Alle landen krijgen hun eigen variant van de 2 euromunt van de 35e verjaardag van het ERASMUS-programma. De munten worden rond 1 juli 2022 in circulatie gebracht.

2 euromunt van de 35 jarige viering van het ERASMUS programma

5/5 - (4 stemmen)