Tips voor opbergsystemen voor Euromunten

18/08/2020 0 Door neteur-willensen

Een euromunten verzameling start vaak met een beperkt aantal munten. Maar na verloop van tijd wordt jouw verzameling steeds verder uitgebreid. En hoe en op welke plaats ga je jouw euromunten collectie dan opbergen? Kies je voor een opbergsysteem met muntcapsules of ga je juist voor munthouders? En is een muntbox de beste optie of ga je toch voor een traditionele verzamelmap. Dit artikel op Euromunten.net geef je een overzicht van alle mogelijkheden en helpt je bij het maken van een keuze voor het opbergtype en het opbergsysteem dat het beste bij jou past!

DE KEUZE TUSSEN MUNTHOUDERS OF MUNTCAPSULES

Dit is vaak een belangrijke keuze. Iedere optie heeft voordelen en nadelen. Deze bespreken we hieronder.

Je euromunten in munthouders doen

Doorgaans werden munten in munthouders gedaan. Deze munthouders passen vervolgens in munthouder vellen in een klapper. Je kunt munten eenvoudig verplaatsen en daarbij zie je in één oogopslag welke munten je hebt, en misschien nog wel belangrijker: welke munten je nog mist in je collectie. Het nadeel van munthouders is dat ze na verloop van tijd vies worden en dat het materiaal van de munthouder verkleurd. Ook wordt er vaak wat op munthouders geschreven, waardoor je ze bij aankoop weer moet vervangen. Bekijk hier de mogelijkheden qua zelfklevende munthouders.

Euromunten verzameling in munt capsules

Zelf kies ik ervoor om mijn euromunten in muntcapsules te doen. Ik heb hiervoor gekozen omdat een muntcapsule robuust is en je dus geen zorgen hoeft te maken over dat er stof of vocht bij komt, waardoor de munt verkleurd. Dit vocht en stofvrij opbergen is vooral belangrijk bij munten die in een ongecirculeerde (UNC) kwaliteit zijn. Daarbij kun je deze muntcapsules bijvoorbeeld in een mooie houten doos doen, maar natuurlijk kun je er ook voor kiezen om per land een bakje met munten in muntcapsules te vullen. Bekijk de verschillende Muntcapsule mogelijkheden.

DE KEUZE TUSSEN EEN VERZAMELMAP OF EEN MUNTBOX

Net zoals bij de keuze voor munthouders of muntcapsules heeft iedere optie voordelen en nadelen.

Je euromunten zelfklevende munthouders opbergen in een verzamelmap

Als je gekozen hebt voor munthouders, dan is de meest logische keuze om vervolgens te kiezen voor een verzamelmap. Er zijn verzamelmappen met inlegbladen, zodat je een collectie van bijvoorbeeld 2 euromunten compleet kunt maken. Je kunt ook kiezen voor een map en daar vervolgens de bijbehorende inlegvellen in leggen. De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos. Je hebt veel flexibiliteit om er een extra inlegvel aan toe te voegen als je collectie uitgebreid wordt. Bekijk hier de verschillende verzamelmap mogelijkheden.

Je euromunten verzameling in een luxe opbergdoos

De meest luxe en naar mijn idee mooiste optie van de twee is het aanschaffen van een muntbox ofwel munten cassette. In zo’n doos van veelal hout kun je jouw mooiste 2 euromunten in muntcapsules plaatsen. Omdat het geheel in een houten doos zit, heeft het een luxe uitstraling. Dit soort muntboxen zijn veel beschikbaar voor 2 euromunten collecties. Bekijk de Euromunten muntbox mogelijkheden direct hier!

5/5 - (105 stemmen)