Zalmkit – Eurokit ter kennismaking met de Euro

10/03/2019 0 Door neteur-willensen

Toenmalig Minister van Financiën Gerrit Zalm gaf alle Nederlanders vanaf 6 jaar eind 2001 een cadeau ter kennismaking met de Euro die in 2002 geïntroduceerd zou worden. De eurokit, die al snel Zalmkit genoemd werd, kon opgehaald worden bij diverse winkels waaronder HEMA, Shell, Combi, Postbank, ABN AMRO, ING Bank, Fortis Bank, Rabobank of het GWK. Iedere Nederlander kreeg vooraf een brief met een coupon. Deze coupon kon je vervolgens inwisselen voor de kennismakingsset aan Euromunten. Vele Nederlanders maakten gretig gebruik van dit leuke cadeau. Het was het eerste mapje met Euromunten dat men te zien zou krijgen!

Inhoud van de Eurokit

De Eurokit bevatte alle nieuwe euromunten die de Nederlander in zijn portemonnee zou krijgen. De 1 eurocent, 2 eurocent, 5 eurocent, 10 eurocent, 20 eurocent, 50 eurocent, 1 euro en 2 euro. Alle euromunten samen hadden een nominale waarde van 3,88 Euro ofwel 8,55 Nederlandse Gulden (NLG). Bij mij ontstond mede door de Eurokit de interesse in het verzamelen van Euromunten. Hieronder zie je een afbeelding van hoe de Eurokit eruitziet.

Zalmkit Euromunten Starterkit Eurokit

Waarde van de Zalmkit

De Zalmkit is miljoenen keren uitgegeven en daarmee niet zeldzaam. Het is natuurlijk wel zo dat veel Nederlanders de munten uit het setje hebben gehaald. Daarmee werd de Zalmkit direct na zijn introductie wat zeldzamer. Wat echter nog zeldzamer is, is een ongeopende Zalmkit. Deze brengen in de munthandel tegenwoordig zeker meer op dan de nominale waarde van 3,88 euro. Een geopende Eurokit is beduidend minder waard. Als je vandaag de dag op marktplaats zoekt, dan wordt een geopende Eurokit aangeboden voor ongeveer 5 tot 7,50 euro. De ongeopende Eurokit ligt meestal rond de 10 euro maar kan afhankelijk van de schaarste op dat moment oplopen naar rond de 15 euro.

4.4/5 - (117 stemmen)